13-wekenprogramma klantinterview

In december 2016 had gewichtscoach Brenda van SlimGewicht een unieke  kerstactie. Zij zou één persoon gratis gaan helpen om in 2017 een echte gezonde start te maken. De winnaar, Heidy (29) mocht kosteloos het 13-wekenprogramma volgen. In dit interview verteld Heidy hoe zij het 13-wekenprogramma heeft ervaren en hoe het nu met haar gaat.

Heidy voor het 13-wekenprogramma

1. December 2016 heb jij je aangemeld voor de kerstactie met het 13-wekenprogramma. Wat was de reden om je op te geven?

Ik zat al langere tijd niet lekker in mijn vel en had ook lichamelijke klachten door mijn overgewicht. Ik had last van mijn hiel (hielspoor) waardoor lopen erg pijnlijk was. Alleen afvallen lukte me niet. Naar een paar dagen was ik er vaak al weer klaar mee. Dit leek me een mooie kans om het nu eens anders te gaan doen.

2. Toen op kerstavond bleek dat je gewonnen had, wat was jouw eerste reactie?

Yes!! Wat ontzettend leuk! Kreeg er gelijk al super veel zin in! Ik besloot ook meteen om er echt goed gebruik van te maken en er dit keer helemaal voor te gaan. Ik zou dit keer niet afhaken. Ik wilde die 13 weken ook echt helemaal gaan volhouden.

3. Je bleek een geschikte kandidaat om het 13-wekenprogramma te gaan doen en met Brenda als gewichtscoach ben je aan de slag gegaan. Wat was je doel? Wat wilde je allemaal bereiken tijdens het 13-wekenprogramma?

Mijn doel was om wat kilo’s kwijt te raken en gezondere keuzes te leren maken met mijn eten. Ik was namelijk nogal van de makkelijke. Ik at vaak iets makkelijks en snels. Bestelde regelmatig iets of ging iets halen. Niet gezond, dat snapte ik ook wel, maar dat aanpassen lukte me maar niet. Daar moest nu echt verandering in komen, ik moest normaal leren eten.

4. Inmiddels heb je het 13-wekenprogramma al een paar weken geleden afgerond. Hoe is het jou bevallen? Heb je jouw doel(en) behaald?

Het is mij super goed bevallen! Ik ben 13 kilo afgevallen!! Ik merk dat ik nu al veel beter in mijn vel zit, kan weer leukere kleding aan en heb geen last meer van mijn hielspoor. Het gezond eten lukt me ook goed en is helemaal niet zoveel gedoe. Je moet het alleen even door hebben hoe ook dat gemakkelijk kan. Ik heb mijn doelen binnen het 13-wekenprogramma bijna allemaal gehaald. Maar ik heb inmiddels nieuwe doelen en ben daar nog volop mee bezig, samen met mijn gewichtscoach Brenda!

5. Wat vond je fijn aan het 13-wekenprogramma?

Het werkboek bood erg veel structuur en duidelijkheid. Veel tips en makkelijke lekkere recepten. De opdrachten hebben me veel inzicht gegeven. Ook vind ik het heel fijn dat er positief met je word meegedacht met datgene waar je tegenaan loopt. En dat hoeft niet alleen met eten te maken hebben. Vaak zijn er dingen waardoor je gaat eten en dan zijn het juist die dingen waar je het over moet hebben. Hoe je er anders mee om kan gaan en dat dan gaan uitproberen. Dat heeft mij veel opgeleverd.

6. Wat vond je nou het moeilijkste tijdens het 13-wekenprogramma om te doen?

Als ik niet lekker in mijn vel zat om dan iets anders te gaan doen in plaats van toe te geven aan eetbui. Dit ging soms zo automatisch dat ik er niet bij stil stond. Nu merk ik dat ik er bewuster voor kies als ik iets ongezonds eet. Want dat mag soms best wel. En dan kan ik er ook meer van genieten. Ik heb dan achteraf geen schuldgevoel. En ik pak mijn nieuwe patroon daarna gewoon gelijk weer op.

7. En wat was tijdens het 13-wekenprogramma makkelijk of erg leuk om te doen?

Wat ik erg leuk vond is het onderdeel dat je jezelf mag belonen als je iets goed gedaan hebt of als je één van je doelen bereikt hebt. Iets bedenken om mezelf mee te belonen en te verwennen was niet moeilijk. Heb al een heerlijke massage gehad en ben al 2 keer naar de sauna geweest met mijn moeder. Dat geeft echt een heel goed gevoel en nieuwe energie om weer verder te gaan.

8. Heb je tijdens het 13-wekenprogramma het ook wel eens moeilijk of een terugval gehad?

Jazeker! Als het dan op mijn werk even niet lekker loopt of als er iets in de privé sfeer is. Je valt dan heel makkelijk terug in je oude patroon. Daar baalde ik dan van en bleef daardoor vervolgens er dagen in hangen. Nu ben ik zover dat dit nog maar af en toe gebeurt en dan hooguit nog één moment. Daarna pak ik het weer op. Nooit gedacht dat ik dat zou kunnen.

9. Hoe ben je daar toen mee om gegaan? Wat heeft je toen geholpen?

Ik heb het toen eerlijk tijdens de consulten gezegd wat er gebeurt was, zodat ik dan tips kon krijgen om het een volgende keer te voorkomen. Het helpt ook om er later over terug te denken waarom ik het nu eigenlijk deed en vervolgens te bedenken wat ik de volgende keer anders zou kunnen doen. In het begin was dat moeilijk, maar nu lukt dat steeds beter.

10. Ben je tijdens het 13-wekenprogramma meer gaan bewegen? Hoe was dat?

Ja dat was wel even wennen, vooral omdat ik eerst nog erg veel last had van mijn hielspoor. Maar ik heb steeds een beetje meer geprobeerd te doen. Vooral in de avond ben ik nu een stuk actiever. Ik ga vaker nog even een stukje wandelen of fietsen. In het weekend plan ik ook langere wandelingen of fietstochten. Dat vindt ik nu echt heerlijk.

11. Zou je met ons willen delen wat jouw probleem was waardoor er overgewicht is ontstaan?

Meerdere factoren, maar vooral het moeilijk vinden om goed om te gaan met stress-situaties in het werk en privé. Ik greep dan toch snel naar wat lekkers in plaats van er wat mee te doen of er over te praten. Nu gaat dit al stukken beter. Hierdoor lukt het me nu ook veel beter om langer een normaal eetpatroon vol te houden en gemakkelijker kilo’s af te vallen.

12. Heb je tijdens het 13-wekenprogramma jouw *truc* gevonden om hier nu anders mee om te gaan?

Ja, zeker. Ik heb geleerd om meer te delen met vrienden en/ of familie en wat meer los te laten. Niet alles kan ik oplossen of moet ik iets mee doen. En ook dat ik af en toe best hulp aan anderen mag vragen. Bijvoorbeeld als ik te veel huishoudelijke taken heb liggen.

Na het 13-wekenprogramma.
Heidy is 13 kilo afgevallen!

13. Hoe voel je je nu, nadat je het 13-wekenprogramma hebt gedaan? Wat is het grootste verschil?

Ik voel me een stuk beter. Het grootste verschil is dat ik weer kan bewegen zonder pijn en mij weer veel beter voel met een jurkje of rokje aan. Ik heb ook echt meer energie om dingen te doen. Ook het gezond eten begin ik steeds leuker te vinden. Ik lust veel meer dan ik altijd dacht.

14. Ben je van plan om na het 13-wekenprogramma door te gaan met je gezonde leefstijl? Of misschien wil je nog meer afvallen?

Jazeker! Dit jaar ga ik nog door met gewichtscoach Brenda, omdat ik nog meer wil afvallen en mijn eetgedrag echt helemaal onder controle wil hebben. Ik heb nog heel veel aan onze gesprekken en de tips die zij geeft over die dingen waar ik nog moeite mee heb.

15. Wat zou je als laatste nog willen vertellen aan de lezers van dit stuk?

Verwacht niet teveel van jezelf in het begin, het is heel erg wennen voor je lichaam en geest om opeens anders met eten om te gaan. Ik had hier namelijk heel erg last van en vond dat ik gelijk goed moest doen en geen terugval mocht krijgen. Maar ook dat hoort erbij en maakt je uiteindelijk alleen maar sterker!

En ik weet zeker dat als het mij lukt, het jou ook lukt. Dus gewoon doen!

Heidy, erg bedankt voor dit openhartige interview en veel succes met je nieuwe doelen!

Wil jij na het lezen van dit interview ook aan de slag met het 13-wekenprogramma? Dat kan! Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Samen gaan we dan zorgen dat ook jij slim weer de controle krijgt over eten en je gewicht.

Geschreven door Brenda van Denter, gewichtscoach – www.slimgewicht.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.